Spijkermat gebruiken: 6 oefeningen voor beginners

Akupressurmatte Anwendung

Het gebruik van een spijkermat kan helpen bij veel klachten op een natuurlijke manier. Dit artikel is bedoeld als handleiding en we willen je laten zien hoe je een spijkermat op de juiste manier gebruikt en welke oefeningen je zeker moet uitproberen.

Ontdek onze ECO Spijkermat Set met Kussen

4,8 / 5

 • 4-delige set met gratis eBook
 • Milieuvriendelijke materialen
 • 100 dagen geld-terug-garantie

Bespaar €5 met de waardebon “Qi”.
*Alleen zolang de voorraad strekt.

Hoe gebruik je een spijkermat op de juiste manier?

Je kunt de spijkermat bijvoorbeeld uitspreiden in bed of op de bank. Wil je een intensere ervaring, leg de mat dan op de vloer of op een yogamat.
Het effect wordt iets verzwakt door een dunne bovenkant. Afhankelijk van de gewenste intensiteit kun je je topje eraf halen of erop laten liggen. Het leggen van een dunne doek op de mat kan het ook gemakkelijker maken om te beginnen. Je zult echter het meeste profijt hebben als je met blote huid op de mat ligt.

1

spijkermat voor de rug

Gebruik:
Ga voor de mat zitten en ondersteun jezelf met je armen naast de mat. Ga langzaam met je rug op de mat liggen en adem uit. Het zal in het begin wat moeite kosten, maar de pijn zal al na een paar minuten verdwijnen.

Effect:
Zodra je op de acupunctuurmat gaat liggen, wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Je voelt dat je rug opwarmt en begint te tintelen – een goed teken. Hierdoor worden je spieren weer optimaal voorzien van zuurstof, bloed en voedingsstoffen. Na ongeveer 5 minuten begint je lichaam gelukshormonen aan te maken, die de zelfhelende werking van de spijkermat activeren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en de pijn sterk vermindert.

Akupressurmatte im Liegen

Duur: 20 minuten of langer

Onze aanbeveling:
Het kost tijd om gespannen spieren en fascia los te maken. Daarom raden we je aan om te beginnen met een acupressuurroutine en deze minstens 3 weken vol te houden. Na deze tijd zal je lichaam wennen aan de regelmatige beoefening en kun je genieten van de voordelen van acupressuur. Je kunt bijvoorbeeld elke avond op de acupressuurmat gaan liggen en naar onze Qi Balance ontspanningsmuziek luisteren. Veel van onze klanten zijn in staat om optimaal te ontspannen voordat ze naar bed gaan en zich voor te bereiden op een betere nachtrust.
(De Qi-Balance ontspanningsmuziek is een van de gratis cadeaus bij elke QiMat acupressuurset).

Uw voordelen:

 • Verlichting van spanning en pijn in het hele ruggebied.
 • Diepe ontspanning en meer welzijn.
 • Merkbare stressvermindering zodat je echt kunt herstellen na een lange dag.
2

spijkermat voor schouder en nek

Met een spijkermat (ook bekend als een fakir mat) in combinatie met een acupressuurkussen kun je de spanning in de nek en schouders effectief verlichten.

Gebruik:
Ga voorzichtig met je rug op de mat liggen en je nek op het kussen. Je zult merken dat je schouder- en nekspieren kunnen ontspannen door de verbeterde bloedcirculatie en dat je een gevoel van diepe warmte ervaart.

Effect:
Net als bij de toepassing op de rug wordt de bloedcirculatie verbeterd en het zelfgenezingsproces van het lichaam geactiveerd.

spijkermat set

Duur: 10 minuten of langer

Uw voordelen:

 • Verlichting van spanning en pijn in het schouder- en nekgebied.
 • Snelle hulp bij hoofdpijn en migraine.
 • Vrijkomen van endorfine, de natuurlijke gelukshormonen van het lichaam.
3

spijkermat voor de voeten

Deze oefening vereist inspanning: Het hele gewicht van het lichaam wordt verdeeld over het kleine oppervlak van de voetzolen, wat resulteert in grote druk op de punten.

Gebruik:
Leg de mat op de grond en ga voorzichtig met beide voeten op de mat staan. Zorg ervoor dat beide voeten gelijkmatig worden belast. Om het gemakkelijker te maken om te beginnen, raden we aan om sokken te dragen of een doek op de mat te leggen.

Effect:
Door de hoge druk en gevoeligheid van de voetzolen is deze oefening perfect om het lichaam ‘s ochtends te activeren. Het zenuwstelsel wordt gestimuleerd en het hele lichaam wordt wakker alsof je net een hele goede voetmassage hebt gehad.

tips

Duur: 5 minuten of langer

Onze aanbeveling:
Ga ‘s ochtends op de mat staan terwijl je je tanden poetst en laad je batterijen op voor de komende dag.

Uw voordelen:

 • Je voelt je wakker en klaar om de dag te beginnen
 • Bevordert de bloedcirculatie in de voeten
 • Voetmassage voor meer kracht en energie
4

spijkermat voor de benen

Voorbereiding:
Plaats het acupressuurkussen onder de spijkermat zodat er een kleine heuvel ontstaat.

Gebruik:

Achterkant van de dijen:
Plaats je benen op deze heuvel en ga op je rug liggen. Probeer nu je voeten op te tillen om de druk op de onderkant van je dijen te verhogen. Zet je voeten weer neer en herhaal dit proces zo vaak als je wilt. Na 5 minuten zal de pijn afnemen – dus het is de moeite waard om vol te houden.

Onderbenen:
Om de onderbenen te masseren, ga je iets verder achter de spijkermat zitten en leg je je onderbenen op de heuvel.

Voorkant van de dijen:
Haal het kussen onder de mat vandaan en leg het op zijn kant. Kniel voor de mat en ga voorzichtig voorover liggen zodat je dijen op de mat rusten.

Duur: 10 minuten of langer

Je voordelen:

5

spijkermat voor buik & borst

De acupressuurmat kan ook helpen bij maagklachten en buikpijn of ongemak op de borst.

Gebruik:
Ga hiervoor in buikligging of met je borst op de mat liggen. Wees hierbij extra voorzichtig, want het buik- en borstgebied is erg gevoelig.

Duur: 10 minuten of langer

Onze aanbeveling:
We raden aan om aan het begin van deze oefening een dunne doek op de mat te leggen zodat je je weg kunt voelen.

Uw voordelen:

 • Een gevoel van warmte en verlichting bij spijsverteringsproblemen.
 • Ontspanning bij angst en stress in de borststreek.
 • Voorkomt gevoelens van paniek en stress.
6

spijkermat voor handpalmen & onderarmen

Na een lange werkdag kunnen onze handen en onderarmen zwaar en moe aanvoelen. Deze oefening zorgt ervoor dat je handen weer licht aanvoelen.

Hoe te gebruiken:
Kniel voor de mat en plaats je handen erop. Door naar voren te buigen kun je het gewicht en daarmee de druk op de handpalmen controleren. Om het effect te vergroten kun je ook je onderarmen op de mat leggen. Zorg ervoor dat je elleboog niet op de mat ligt.

Werking:
Het masseren van je handen dient ook om je lichaam te stimuleren en activeren. Onthoud dat het gevoel van pijn na 5 minuten wegtrekt 😉

Duur: 15 minuten of langer

Jouw voordelen:

 • Diepe ontspanning na een lange werkdag.
 • Lichtere vingers, handen en onderarmen.
 • Merkbare stressvermindering.

Veelgestelde vragen over het gebruik van een spijkermat

We raden aan om de spijkermat minstens 5 minuten te gebruiken en er maximaal 30 minuten op te liggen. Na ongeveer 5 minuten verdwijnt de initiële pijn en kan het zelfgenezend effect van het lichaam beginnen.

Im Idealfall verwendest du deine Akupressurmatte täglich am Abend für ca. 20 Minuten. So kannst Du den Stress des Tages abbauen, mögliche Verspannungen lösen und dich auf einen erholsamen Schlaf vorbereiten.

In het begin is het voor sommige gebruikers handig om met kleding aan op de QiMat te liggen om vertrouwd te raken met het gevoel. Voor de beste resultaten raden we echter aan om er zonder kleding op te gaan liggen.

Ja, dat is geen enkel probleem. Houd er alleen rekening mee dat hoe zwaarder de persoon is, hoe groter de druk op de mat en dus de intensiteit van de massage. Het is raadzaam om in het begin met kleding te beginnen.

Ja, kinderen kunnen ook baat hebben bij de QiMat: Heel felle en onrustige kinderen kunnen bijvoorbeeld de acupressuur gebruiken om tot rust te komen en te ontspannen. Het lichtere gewicht betekent ook dat de tips niet zo intens aanvoelen voor kinderen, waardoor ze gemakkelijker aan de slag kunnen.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de QiMat al duizenden mensen heeft geholpen om te ontspannen en dieper te slapen. De QiMat is ook altijd een goede keuze bij spanningen, vooral in de rug en nek. We raden aan om de QiMat thuis in alle rust uit te proberen.

We hebben een 100 dagen retourrecht ingesteld zodat je ontspannen zelf kunt ontdekken of de mat echt iets voor je is. We raden je ook aan om je arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat je de mat risicoloos kunt gebruiken als je gezondheidsproblemen hebt.

In de volgende situaties raden we je aan je arts te raadplegen voordat je de mat gebruikt:

 • Tijdens de zwangerschap
 • Bij gebruik van medicijnen die de bloedstolling remmen (bloedverdunners)
 • hartproblemen
 • epilepsie
 • flebitis
 • koorts
 • Huidontsteking, opvallende moedervlekken / moedervlekken

Conclusie

Een spijkermat in combinatie met een spijkerkussen is perfect om pijn over het hele lichaam te verlichten en stress te verminderen.

Wil je risicoloos de wereld van acupressuur ontdekken? Bekijk dan nu onze set spijkermat en investeer in je gezondheid!
Goed om te weten: Bij QiMat profiteer je van 100 dagen niet goed geld terug garantie en kun je de mat dus zonder risico uitgebreid testen.

Duurzaam product

Het product bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen.

vanaf €95,99

Bespaar €5 met de waardebon “Qi”.
*Alleen zolang de voorraad strekt.

De QiMat Spijkermat Set ECO bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen en is geschikt om de hele rug tegelijkertijd te masseren dankzij de extra mini-acupressuurmat.

 • Spijkermat
 • Extra kleine acupressuurmat (voor voetreflexologie of als uitbreiding)
 • Acupressuur kussen
 • Draagtas

Details:

VullenKokosvezel (mat), boekweitdoppen (kussen)
CoatingAntibacteriële linnen en katoenen stof
Tipshypoallergeen hard plastic (HIPS)
Aantal tips9.100
Afmetingen111 × 78 × 2 cm
AccessoiresMini acupressuurmat & acupressuurkussen

Spijkermat ECO

4,8 / 5

vanaf €95,99

Bespaar €5 met de waardebon “Qi”.
*Alleen zolang de voorraad strekt.

De QiMat Spijkermat Set ECO bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen en is geschikt om de hele rug tegelijkertijd te masseren dankzij de extra mini-acupressuurmat.

 • Spijkermat
 • Extra kleine acupressuurmat (voor voetreflexologie of als uitbreiding)
 • Acupressuur kussen
 • Draagtas

Details:

VullenKokosvezel (mat), boekweitdoppen (kussen)
CoatingAntibacteriële linnen en katoenen stof
Tipshypoallergeen hard plastic (HIPS)
Aantal tips9.100
Afmetingen111 × 78 × 2 cm
AccessoiresMini acupressuurmat & acupressuurkussen

Ervaringen van QiMat gebruikers

Duizenden klanten hebben hun problemen al opgelost met onze spijkermat.
Hier zijn enkele opmerkingen en beoordelingen van echte gebruikers:

QiMat beoordelingen

Pure ontspanning.
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ik ben dol op de set en gebruik hem bijna elke dag. 15 minuten is mijn kleine time-out, mijn wellness-tijd. Spanningen verminderen, mijn nek is zachter. Maar ook mentaal is de time-out op de spijkermat altijd een korte vakantie voor de ziel.
Super 😍
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ik hou echt van de mat als ik een stressvolle dag heb gehad of gespannen ben, omdat het mijn hele lichaam ontspant en ik daarna altijd veel sneller in slaap val!
Geweldige ontspanning
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
In het begin is de mat erg onwennig, maar na een korte tijd is het zo ontspannend dat ik elke keer als ik op de mat lag na korte tijd in slaap viel! Verlicht spanning en helpt bij pijn!

De beoordelingen zijn vertaald van Duits naar Nederlands.