Spijkermat werking: Waar is het goed voor?

spijkermat werking

Spijkermatten bieden een natuurlijke manier om pijn en spanning te verlichten. Maar hoe werken ze precies en waarvoor kunnen ze worden gebruikt? In dit uitgebreide artikel leer je alles wat je als beginner moet weten over de werking van spijkermatten om een aankoopbeslissing te kunnen nemen.

Ontdek onze ECO Spijkermat Set met Kussen

4,8 / 5

 • 4-delige set met gratis eBook
 • Milieuvriendelijke materialen
 • 100 dagen geld-terug-garantie

Bespaar €5 met de waardebon “Qi”.
*Alleen zolang de voorraad strekt.

De belangrijkste feiten in het kort
Acupressuur heeft een lange geschiedenis en werd meer dan 3000 jaar geleden al gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) om pijn te verlichten en de gezondheid te verbeteren. De laatste jaren heeft de spijkermat echter ook aan populariteit gewonnen in Westerse landen en wordt vaak gebruikt als aanvullende therapie om pijn te verlichten, de bloedsomloop en slaap te verbeteren en stress te verminderen.

Hoe is een spijkermat opgebouwd?

Een spijkermat bestaat meestal uit een mat van 70 × 40 cm met een katoenen hoes. Bij modellen van hoge kwaliteit is de vulling gemaakt van natuurlijke materialen zoals kokosvezels. Bij goedkopere modellen is de vulling gemaakt van schuim. Aan de hoes zijn ronde kussentjes bevestigd, waarop in totaal meer dan 6.900 spitse naalden van hard plastic zitten. Deze punten drukken tijdens het gebruik op de huid en stimuleren de acupressuurpunten en de bloedsomloop.

Hoe werkt een spijkermat?

Volgens de TCM leer heeft ons lichaam meer dan 300 acupunctuurpunten en 12 meridianen. Deze worden normaal gesproken gestimuleerd tijdens acupunctuur door kleine naalden in de huid te steken. Dit brengt de lichaamseigen energiestroom, bekend als Qi, weer in balans en verlicht spanning, pijn en stress.

De spijkermat (ook wel acupunctuurmat genoemd) bereikt hetzelfde effect zonder naalden, maar met onschadelijke plastic punten. De acupressuurpunten worden op twee manieren gestimuleerd: door directe druk en door het activeren van de pijnreceptoren. Wanneer de punten van de acupressuurmat op de huid drukken, worden de onderliggende spieren gestimuleerd, wat leidt tot een betere bloedcirculatie en lichaamseigen warmte. Het activeren van de pijnreceptoren kan ook helpen om bepaalde boodschapperstoffen vrij te maken die het welzijn kunnen verbeteren en pijn kunnen verlichten.

Verloop van de meridianen en acupressuurpunten op het lichaam
Verloop van de meridianen en acupressuurpunten op het lichaam

Bewezen effect: pijnstillende hormonen

Er wordt aangenomen dat massage en stimulatie van het zenuwstelsel ervoor zorgt dat het lichaam meer gelukshormonen (endorfine) vrijmaakt en minder stresshormonen zoals cortisol. Hierdoor voelen we ons beter en meer ontspannen. Door de verbeterde bloedcirculatie worden de spieren weer optimaal voorzien van zuurstof, bloed en voedingsstoffen. Strakke fasciën worden losgemaakt en het bindweefsel wordt soepel gehouden.

Bovendien werken de vrijgekomen endorfines als een natuurlijke pijnstiller op het lichaam. Dit verlicht bijvoorbeeld rugpijn of hoofdpijn. Onze klanten vertellen ons vaak over deze positieve effecten en er zijn inmiddels ook verschillende onderzoeken gedaan naar de effectieve werking van de “spikjer matje”.

1

Verlichting van nek- en rugpijn

Om rugpijn op natuurlijke wijze te verlichten, ga je gewoon 10-20 minuten op de spijkermat liggen.

Je zult merken dat je rug-, schouder- en nekspieren ontspannen door de verbeterde bloedcirculatie en warmte, en een gevoel van diepe warmte verspreidt zich door de betreffende gebieden.

spijkermat bij rugpijn
spijkermat bij rugpijn

Onze tip: integreer de QiMat spijkermat in je routine voor het slapengaan. Ga gewoon in bed liggen voordat je gaat slapen en luister naar ontspannende muziek (bijvoorbeeld onze Qi Balance ontspanningsmuziek, die we gratis toevoegen aan elke QiMat spijkermatje set).

2

Diepe ontspanning en stressverlichting

Naast fysieke ontspanning kunnen spijkermatten ook een positief effect hebben op de psyche. Naast fysieke stress hebben we ook te maken met ernstige psychologische stress, vooral in deze tijd. Als je de QiMat acupunctuurmat 10-20 minuten gebruikt, kunnen de lichaamseigen gelukshormonen vrijkomen. Het resultaat: je voelt een diep gevoel van ontspanning en stress vermindert.

Plastic uiteinden van een acupressuurmat
Plastic uiteinden van een spijkermat

Gebruik: Wanneer je gestrest bent na het werk en wilt ontspannen, kun je je persoonlijke masseur uitpakken en even gaan liggen en ontspannen.G

3

Verlichting van hoofdpijn

QiMat kan ook helpen bij hoofdpijn. Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door spanning in de halswervelkolom. Door een acupressuurset te gebruiken in combinatie met het meegeleverde acupressuurkussen kan deze spanning aanzienlijk worden verminderd.

4

Verbeterde slaap

Lig je ‘s avonds soms in bed en kun je niet in slaap vallen? Met de acupunctuurmat kunt u ontspannen voordat u naar bed gaat en de opgebouwde stress van de dag wegnemen. Dit kan je slaap verbeteren en ‘s ochtends zit je weer vol energie.

5

Spierregeneratie

Zoals al eerder gezegd, kan een zogenaamde Yantra mat de bloedsomloop bevorderen en daarmee het transport van voedingsstoffen in het weefsel. Na een lange dag grijpen veel sporters naar de QiMat. Dit helpt hen om hun spieren te regenereren en spierpijn te voorkomen.

Bijwerkingen en mogelijke gevaren

Is acupressuur gevaarlijk?

De huid kan tijdens en na de behandeling erg rood worden. Dit is echter allesbehalve gevaarlijk. Integendeel: een rode huid is een teken dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd en dit betekent dat het gezonde werking van de spijkermat is begonnen.

Er moet echter worden opgemerkt dat mensen met kanker, hartproblemen, epilepsie en inflammatoire huidziekten zoals neurodermitis de spijkermat niet moeten gebruiken. Bij twijfel moet je altijd je persoonlijke ziektebeeld met een arts bespreken.

Hoe gebruik je een spijkermat?

Afhankelijk van de gewenste intensiteit kun je de bovenkant eraf halen of erop laten zitten. Het effect wordt iets verzwakt door een dunne bovenkant. Als je een fijne doek op de mat legt, kun je ook gemakkelijker aan de slag gaan. Je zult echter het meeste profijt hebben als je met blote huid op de mat ligt.

Diepe ontspanning in 3 eenvoudige stappen

Zoek een knus plekje

Je kunt de spijkermat uitspreiden in bed of op de bank. Leg de mat op de vloer of op je yogamat voor een intensere ervaring.

Ga voorzichtig liggen en geniet

Ga voor de mat zitten en ondersteun jezelf met je armen naast de mat. Ga langzaam met je rug op de mat liggen en adem uit.

Voel de diepe ontspanning van je lichaam

Je zult voelen dat je rug opwarmt en begint te tintelen door de verbeterde bloedsomloop. Na ongeveer 5 minuten is de zelfgenezing geactiveerd.

Gedetailleerde instructies voor het gebruik van de spijkermat vind je hier: 6 acupressuuroefeningen voor je lichaam

Hoe lang moet je op de spijkermat liggen?

Al na 2-4 minuten op de spijkermat krijg je een gevoel van diepe warmte. Voor de meeste mensen begint de fase van zelfgenezing en ontspanning van het lichaam na ongeveer 4-6 minuten. Vanaf dit punt kan het lichaam zich herstellen en sommige gebruikers vallen zelfs in slaap. Gelukkig is er geen bovengrens voor ontspanning op de mat.

Voor de beste resultaten raden we aan de QiMat spijkermat regelmatig te gebruiken.

Let op: De ervaring is voor iedereen anders. Voor sommigen is de eerste keer al ontspannend, terwijl anderen iets langer nodig hebben voor het volledige effect. Laat je hierdoor niet afschrikken. Sommige klanten vinden het ook prettig om eerst een dunne handdoek of T-shirt te gebruiken om aan de prik te wennen.

Veelgestelde vragen over de werking van spijkermatten

Acupressuur werkt op een vergelijkbare manier als acupunctuur door een therapeut. Het zelfhelende en ontspannende effect van acupressuur wordt bereikt door het stimuleren van de bloedsomloop en het stimuleren van het zenuwstelsel. Dit kan pijn en spanning verlichten, maar ook stress en slaapproblemen op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen.

Er wordt aangenomen dat acupressuurmassage endorfine vrijmaakt in het lichaam. Regelmatig gebruik van een spijkermat kan daarom spanning verlichten, stress bestrijden en een goede nachtrust bevorderen.

Na slechts 2-4 minuten op de spijkermat begint een gevoel van diepe warmte. Zelfgenezing van het lichaam en de ontspanningsfase begint voor de meeste mensen na ongeveer 4-6 minuten. Vanaf dit punt kan het lichaam zich herstellen en sommige gebruikers vallen zelfs in slaap. Gelukkig is er geen bovengrens voor ontspanning op de mat.

Als je een spijkermat koopt, raden we altijd aan om een product van hoge kwaliteit te kiezen. Dit betekent dat het een complete spijkermat set moet zijn, idealiter gemaakt van duurzame materialen.

De QiMat spijkermat set bestaat uit een spijkermat, een nekkussen, een minimat voor de voeten en een draagtas. De meer dan 9.000 spikes zijn gemaakt van zeer sterk HIPS-plastic en de binnenmat is gemaakt van kokosvezels. Bovendien worden er tijdens de productie geen kleefstoffen gebruikt.

Het is belangrijk dat de hele rug bedekt wordt door de mat. Naast de eigenlijke spijkermatje en het nekkussen bevat onze QiMat set ook een extra mini-acupressuurmat. Deze kan eenvoudig aan het uiteinde van de spijkermat worden gelegd om het oppervlak te vergroten.

Conclusie

Een spijkermat activeert de natuurlijke zelfgenezende krachten van je lichaam en is een nuttige aanvulling op de conventionele geneeskunde.

Hier zijn alle voordelen van het gebruik van een acupunctuurmat op een rij:

 • Acupressuurmassage kan rugpijn, nekpijn en andere spanningen verlichten zodat je actief van je leven kunt genieten.
 • Een spijkermat kan helpen bij stress en hoofdpijn zodat je goed kunt herstellen na een stressvolle dag.
 • De ontspannen spieren kunnen een diepe slaap bevorderen zodat je ‘s ochtends fit aan de dag kunt beginnen.
 • De verbeterde bloedcirculatie kan spierregeneratie bevorderen en cellulitis verminderen.
 • Regelmatig gebruik kan ook het immuunsysteem versterken.

Wil je risicoloos de wereld van acupressuur ontdekken? Bekijk dan nu onze originele spijkermat en investeer in je gezondheid!
Goed om te weten: Bij QiMat profiteer je van 100 dagen niet goed geld terug garantie en kun je de mat dus zonder risico uitgebreid testen.

[1] https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/753583/
[2] http://www.daegfa.de/PatientenPortal/Akupunktur.Wo_hilft_Akupunktur.Spannungskopfschmerzen.aspx
[3] http://www.t-online.de/ratgeber/gesundheit/heilmittel/id_62377740/akupunktur-gegen-schlafstoerungen.html

Duurzaam product

Het product bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen.

vanaf €95,99

Bespaar €5 met de waardebon “Qi”.
*Alleen zolang de voorraad strekt.

De QiMat Spijkermat Set ECO bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen en is geschikt om de hele rug tegelijkertijd te masseren dankzij de extra mini-acupressuurmat.

 • Spijkermat
 • Extra kleine acupressuurmat (voor voetreflexologie of als uitbreiding)
 • Acupressuur kussen
 • Draagtas

Details:

VullenKokosvezel (mat), boekweitdoppen (kussen)
CoatingAntibacteriële linnen en katoenen stof
Tipshypoallergeen hard plastic (HIPS)
Aantal tips9.100
Afmetingen111 × 78 × 2 cm
AccessoiresMini acupressuurmat & acupressuurkussen

Spijkermat ECO

4,8 / 5

vanaf €95,99

Bespaar €5 met de waardebon “Qi”.
*Alleen zolang de voorraad strekt.

De QiMat Spijkermat Set ECO bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen en is geschikt om de hele rug tegelijkertijd te masseren dankzij de extra mini-acupressuurmat.

 • Spijkermat
 • Extra kleine acupressuurmat (voor voetreflexologie of als uitbreiding)
 • Acupressuur kussen
 • Draagtas

Details:

VullenKokosvezel (mat), boekweitdoppen (kussen)
CoatingAntibacteriële linnen en katoenen stof
Tipshypoallergeen hard plastic (HIPS)
Aantal tips9.100
Afmetingen111 × 78 × 2 cm
AccessoiresMini acupressuurmat & acupressuurkussen

Ervaringen van QiMat gebruikers

Duizenden klanten hebben hun problemen al opgelost met onze spijkermat.
Hier zijn enkele opmerkingen en beoordelingen van echte gebruikers:

QiMat beoordelingen

Pure ontspanning.
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ik ben dol op de set en gebruik hem bijna elke dag. 15 minuten is mijn kleine time-out, mijn wellness-tijd. Spanningen verminderen, mijn nek is zachter. Maar ook mentaal is de time-out op de spijkermat altijd een korte vakantie voor de ziel.
Super 😍
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ik hou echt van de mat als ik een stressvolle dag heb gehad of gespannen ben, omdat het mijn hele lichaam ontspant en ik daarna altijd veel sneller in slaap val!
Geweldige ontspanning
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
In het begin is de mat erg onwennig, maar na een korte tijd is het zo ontspannend dat ik elke keer als ik op de mat lag na korte tijd in slaap viel! Verlicht spanning en helpt bij pijn!

De beoordelingen zijn vertaald van Duits naar Nederlands.